Dacă până acum nu ați donat sânge, poate ar fi bine să luați în considerare acest gest nobil și să fiți alături de semenii noștri care au nevoie de o perfuzie de sânge. Ziua de 14 iunie a fost stabilită de catre Organizația Mondială a Sănătății, această zi reprezentând ziua de naștere în anul 1868 la Viena a imunologului Karl Landsteiner, cel care a descris pentru prima oară grupele sanguine în sistemul OAB, pentru această descoperire fiind recompensat de către lumea științifică internațională prin acordarea premiului Nobel pentru Medicină în anul 1930. Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost sărbătorită pentru prima oara în 2004 la Johanesburg, Africa de Sud.

Evenimentul dă prilejul, potrivit ONU, pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari pentru darul care salvează vieţi. De asemenea, este o oportunitate pentru a spori gradul de conştientizare a nevoii donării de sânge în mod regulat, pentru asigurarea tuturor persoanelor şi comunităţilor că au acces la livrări sigure şi de calitate de sânge şi produse din sânge, ca parte integrantă a acoperirii universale a sănătăţii şi ca o componentă cheie a sistemelor eficiente de sănătate.

Transfuzia de sânge şi produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieţi în fiecare an, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Aceasta ajută pacienţii care suferă de probleme de sănătate ce le pun viaţa pericol, asigurând o existenţă mai îndelungată şi o calitate superioară a vieţii. Sprijină procedurile medicale şi chirurgicale complexe. Totodată, transfuzia de sânge are un rol esenţial de salvare a vieţii, în îngrijirea mamei şi a copilului şi în timpul intervenţiei de urgenţă în caz de catastrofe naturale. Un serviciu care oferă pacienţilor acces la sânge şi produse sanguine în cantităţi suficiente este o componentă cheie a unui sistem eficient de sănătate. O aprovizionare adecvată poate fi asigurată numai prin donări regulate de către donatori de sânge voluntari şi neremuneraţi. Cu toate acestea, în multe ţări, serviciile de sânge se confruntă cu provocări diverse, nu au disponibil suficient sânge sau nu pot asigura în acelaşi timp calitatea şi siguranţa acestuia.

Alexandru PETROVICI

 

Share This