În istoria cinematografiei româneşti a rămas celebru datorită rolului Trandafir din serialul Brigada Diverse (B.D.) unde a jucat alături de marii actori Dem Rădulescu, Jean Constantin, Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Ştefan Bănică.

Conform biografiei actorului, Puiu Călinescu, pe numele său real Alexandru Călinescu s-a născut pe 21 iunie 1920 în Capitală, în cartierul Griviţa şi a fost fiul Fotinei Călinescu, din Bucureşti, şi al actorului Jean Tomescu din Craiova. A fost crescut de mama lui, care lucra la o fabrică de ţigarete. La vârsta de 5 ani, după moartea mamei, care avea doar 23 de ani, a fost luat şi crescut de bunica din partea mamei şi de nişte unchi şi mătuşi. Nu i-a prea plăcut şcoala, repetând un an de studiu. După această perioadă, în timpul adolescenţei, se vede nevoit să se angajeze şi să-şi facă un rost în viaţă, întrucât unchiul său, în casa căruia locuia, i-a impus acest lucru, spunându-i că nu îi va mai da de mâncare.

Puiu Călinescu şi-a început cariera jucând în „revistele” de cinematograf ce prefaţau cândva în sălile de cinema proiecţia unui film. Din 1948 a intrat în trupa Teatrului de comedie „Constantin Tănase”, care l-a consacrat şi căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârşitul vieţii.

“Primul spectacol”, care marchează premiera noului Ansamblu de Estradă, cum se numea, în 1952 Teatrul “Tănase”, spectacol care îi avea în distribuție pe Ion Lucian, Grigore Vasiliu Birlic, Ion Antonescu Cărăbuș, N. Stroe, Zizi Șerban, Titi Botez, Horia Căciulescu, Vasile Tomazian; dar și “Fără mănuși”, “Și Ilie face sport”, “Cer cuvântul!”, “Un băiat iubește o fată”, “Ca la Revistă”, “Pagini alese din Revista de altădată”, “Nicuță… la Tănase”, “Femei… Femei… Femei…” sunt o parte dintre spectacolele în care a strălucit. De asemenea, unul dintre primele spectacole în care deține rolul principal este “Bujor al 12-lea”, din distribuția căruia mai făceau parte: Dan Demetrescu, Elena Burmaz, Al Giovani, Vasile Tomazian și fotbalistul Ozon, celebru la acea vreme.

Puiu Călinescu a fost un actor unic, fără pereche. Dacă întâmplarea sau destinul sau cine-știe-cine l-ar fi dus la Hollywood la momentul oportun, multe dintre vedetele comice americane ar fi rămas, poate, în umbra lui. Avea o mobilitate a feței și a trupului de neînchipuit. Avea geniu comic.

Şi-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite („Un băiat de zahăr ars”, „Trăsnitul meu drag”, „Idolul femeilor” etc.), al căror protagonist a fost zeci de ani. Creator al unui personaj unic, Puiu Călinescu a creat pe malurile Dâmboviţei o variantă românească a îndrăgitului actor Louis de Funès. S-a stins din viaţă, la Bucureşti, pe 16 mai, 1997.

Alexandru PETROVICI
Share This